Kako početi sa sirovom hranom
Stvar je vrlo jednostavna jer štenci su vrlo prilagodljivi. U tom razdoblju trebali biste se voditi mišlju da činite prijelaz na bolje, a vrijedno je truda.
Prelazak s industrijske (suhe ili konzervirane) hrane potrebno je prilagoditi dobi psa i njegovom zdravstvenom stanju. Prelazak će biti postupan i potrajati nekoliko dana. Postupnim prijelazom izbjegavamo probavni stres psa koji se može očitovati probavnim smetnjama, posebice proljevom.
1. DAN - Započnite prelazak s 30 % sirove hrane
Prvog dana prijelaza psu nudimo hranu kojom smo ga do sada hranili i toj hrani dodajemo oko 30 % sirove hrane, kojom ste ga odlučili hraniti i u budućnosti. Za isti postotak smanjite količinu suhe hrane(brikete).
Mogući problemi?
Možda će pas u početku samo malo pomirisati hranu, jer se s takvom hranom vjerojatno do sada nije susreo. To se događa rijetko, jer psi uglavnom instinktivno prepoznaju pravu hranu za njih
Svaki sljedeći dan povećavajte omjer za 10 %
Prilikom obavljanja nužde obratite pozornost na to kakvu stolicu ima pas. Ako je stolica malo rjeđa, nema potrebe za panikom. U ovom slučaju nastavljamo s postupnim prijelazom.
Udio sirove hrane povećajte za oko 10 %, a istovremeno smanjujte udio suhe hrane (briketa ili druge industrijske hrana).
Problemi s rijetkom stolicom
Ako pas ima rijetku stolicu, prije obroka možete:
- ponuditi mu sirovu meku kost, jer to uglavnom zgušnjava stolicu. Ako kosti Vašeg psa ne zatvore, tada:
- ne povećavajte udio sirove hranenego ostavite isti omjer hrane dan-dva kako biste smirili probavu i zatim nastavite povećavati udio sirove hrane.
Kraj prelaska i zadovoljan, zdraviji pas
Psi vrlo različito reagiraju na novu hranu, a ako nema problema s prijelazom, to možete učiniti brže nego u sedam dana.
Svaki pojedinac, vlasnik šteneta koji će moći promijeniti ustaljene navike i u
prehranu štenca uvesti prirodni, sirovi obrok, uspjeh je za nas i vjerujemo u da je to za
vaše štene put u bolji, duži, sretniji i zdraviji život, koji će u konačnici obogatiti i Vas, vlasnike pasa.